Office work

Microsoft 365 07.04.2020

Office 365 wordt Microsoft 365

Office 365 krijgt nieuwe naam: Microsoft 365

Vanaf 21 april 2020 krijgt Office 365, de populaire kantoorsoftware uit de cloud van Microsoft, de naam Microsoft 365. De naam wordt doorgevoerd voor zowel consumenten als voor zakelijke abonnementen. Het gaat dus voornamelijk om een naamsverandering, voor consumenten en zakelijke afnemers verandert er niets, al komt er wel een aantal nieuwe functies bij in sommige paketten.

Bekijk ook onze Managed Office 365 diensten

Wat is Office 365?

Office 365 is een verzamelnaam voor een aantal softwarepakketten van Microsoft. Bekend onder het grote publiek zijn de pakketten Word, Excel en PowerPoint, maar in de loop der jaren is deze dienst ook flink uitgebreid met nieuwe software, zoals het inmiddels razendpopulaire Microsoft Teams.

Lees ook: Wat is Microsoft Teams?

Verschillende licenties

Voor Office 365 zijn er verschillende licenties beschikbaar, zowel voor consumenten als zakelijk gebruik.

Microsoft heeft bijvoorbeeld licenties die gericht zijn op wat kleinere ondernemingen, maar ook voor ondernemingen die wat groter zijn, de zogenoemde ‘Enterprise’-licenties. De licenties variëren flink in prijs, maar ook in de software die je ervoor terugkrijgt. Het eerder genoemde Microsoft Teams is bijvoorbeeld niet in elke licentie inbegrepen.

Minder verwarring

Om nog meer eenheid te verschaffen voor consumentabonnementen en zakelijke abonnementen heeft Microsoft voor een naamswijziging gekozen naar Microsoft 365. De naamswijziging moet verder verwarring uit de weg gaan.

Wat verandert er?

Eigenlijk verandert er niets, want de prijzen van alle licenties worden hetzelfde. Het is dus puur en verandering op het gebied van naamgeving, al zijn er ook een paar nieuwe functies.

Naamsveranderingen

Zo wordt Office 365 Business Premium omgevormd naar Microsoft 365 Business Standard en Office 365 Business Essentials wordt Microsoft 365 Business Basic (hier zit Microsoft Teams bij en Exchange!).

Van Office 365 ProPlus en Office 365 Business (gericht op het MKB) is ook bekend dat ze van naam zullen veranderen. Allebei zullen ze vanaf 21 april de naam Microsoft 365 Apps dragen.

Voor consumenten wordt Office 365 Home omgedoopt tot Microsoft 365 Family. Met dit pakket kun je de kantoorsoftware van Microsoft op zes apparaten installeren, inclusief 1 TB aan cloudopslag per persoon. Dit kost dan 10 euro per maand, of 99 euro als de consument het een heel jaar afneemt.

De licenties voor Firstline Workers worden ook aangepast. Hierbij komt er een nieuwe Microsoft 365 F1 abonnement en wordt het huidige Microsoft 365 F1 abonnement omgedoopt naar Microsoft 365 F3. Het huidige Office 365 F1 wordt verder omgedoopt tot Office 365 F3. Meer daarover is te lezen op de website van Microsoft.

Nieuwe functies voor kunstmatige intelligentie

Met de verandering komen er ook een hele hoop nieuwe functies aan. Denk aan de functie Family Safety: een app voor ouders om de schermtijd van kinderen te monitoren en er is zicht op welke applicaties er worden er gebruikt.

In Word wordt verder de Editor-functie uitgebreid met onder andere hulp om beter te schrijven op basis van kunstmatige intelligentie. En Powerpoint gaat je helpen om beter te worden in presenteren. Kunstmatige intelligentie gaat controleren of je niet te monotoon klinkt als je de presentatie geeft.

Andere Office 365 (Enterprise) licenties

Vooralsnog lijkt het erop dat er ook niets verandert aan de enterprise licenties van Office 365. Deze licenties zijn bedoeld voor wat grotere bedrijven en hebben nu namen als E1, E3 of E5.

Deze licenties blijven wel de naam Office 365 dragen. Voor nu tenminste. Ook licenties voor educatie en overheidsinstellingen zullen voorlopig nog Office 365 heten. We sluiten niet uit dat dit ook gaat veranderen, maar Microsoft lijkt die wijziging op het moment nog niet door te willen voeren.

Deze Office 365 licenties zullen niet van naam veranderen:

  • Office 365 voor Enterprise-bedrijven
  • Office 365 E1
  • Office 365 E3
  • Office 365 E5

Office 365 voor Educatie

  • Office 365 A1
  • Office 365 A3
  • Office 365 A5

Office 365 voor Overheidsinstellingen

  • Office 365 G1
  • Office 365 G3
  • Office 365 G5

Office 2019

Naast de cloudversies van de populaire kantoorsoftware is er ook nog de optie om Office 2019 aan te schaffen. Dan betaal je eenmalig een bedrag voor alleen Word, Excel en Powerpoint. Dit is een licentie voor slechts één apparaat en deze software zal ook niet de nieuwe functie-updates krijgen.

Het was eerder al duidelijk dat Microsoft sterk stuurt op het gebruik van de cloudvarianten van hun Office-software, mede omdat ze dit continu kunnen updaten met nieuwe innovatieve mogelijkheden.

Video: Office 365 versus Office 2019. Wie wint er?

Hoe zit het met het bestaande Microsoft 365?

Microsoft 365 is al een bestaande dienst met daarin een licentie voor Windows 10, Office 365 ProPlus (zo heet het nu nog) en Enterprise Mobility + Security (EMS). Deze dienst is bij uitstek geschikt voor bedrijven en werknemers die op afstand willen werken, zonder concessies te doen in veiligheid. Het omvat veel meer opties dan alleen de Office-software van Microsoft en is mede bedoeld voor IT-afdelingen en leveranciers.

Het is op dit moment nog niet duidelijk of daar veranderingen in plaatsvinden, al is het wel aannemelijk dat de Office 365 ProPlus licentie vervangen zal worden met z’n nieuwe naam: Microsoft 365 Apps. We gaan het voor u in de gaten houden.

Managed Office 365 en Managed Microsoft 365

Of het nou Office 365 heet of Microsoft 365 – bij Broad Horizon kunnen we u helpen met een moderne werkplek op basis van Microsoft-technologie.

Onze specialisten helpen met het migreren van oudere of bestaande omgevingen, maar ook met zaken als abonnementbeheer, supportvragen van werknemers, inrichting van de Office 365 tenant, gebruikerstrainingen,  monitoring en meer.

Alles inclusief een aantrekkelijk managed services abonnement zodat u zeker weet dat uw medewerkers frictieloos en online kunnen samenwerken.