36FiveDay 26.11.2021

Microsoft Viva: Het platform voor de werknemer

Microsoft Viva is een van de meest recente toevoegingen aan het Microsoft ecosysteem. Het is een digitaal platform dat oplossingen aanbiedt rond opleiding, welzijn, kennis en de betrokkenheid van werknemers.

Microsoft Viva is een Employee eXperience Platform (EXP). Dit is een relatief nieuwe categorie binnen de software markt. Eentje die vooral gericht is op de interactie tussen een bedrijf en zijn werknemers. Er zijn verschillende toepassingen beschikbaar die de betrokkenheid, opleiding, kennisontwikkeling en het welzijn van werknemers gaan ondersteunen.

Microsoft Viva biedt oa een antwoord op de afgenomen sociale interactie die het vele telewerk met zich meebrengt.

No alt text provided for this image

En wat vooral leuk is, is dat Microsoft Viva sterk geïntegreerd is met Microsoft Teams. Teams is en blijft dus het centrale werkinstrument van de werknemer.

Het Viva platform bestaat vandaag uit 4 specifieke toepassingen, met elk hun eigen rol. In dit artikel bespreken we ze allemaal even kort.

Viva Connections

Viva Connections zorgt voor een gepersonaliseerde toegang tot alle bedrijfswijde informatie en communicatie, zeg maar het Intranet. Dit intranet wordt dankzij Viva Connections volledig geïntegreerd in Microsoft Teams. Op deze manier vinden medewerkers heel makkelijk de weg naar de voor hen relevante interne communicatie en bedrijfsinformatie.

Organisaties kunnen Viva Connections gebruiken om personeelsvergaderingen vast te leggen, nieuws te delen,…

Sinds eind oktober is deze ook beschikbaar op de Teams smartphone-app.

No alt text provided for this image

Viva Insights

Viva Insights is de opvolger van de MyAnalytics / Workplace Analytics toepassingen van Microsoft. Deze richt zich zowel op medewerkers als op hun leidinggevenden. De oplossing maakt gebruik van geanonimiseerde data om bijvoorbeeld een goede mix tussen werk, vrije tijd en opleidingstijd voor te stellen aan je werknemer, zodanig die voldoende focus houdt om het werk uit te voeren.

Microsoft Viva Insights voor leidinggevenden laat leidinggevenden toe om bijvoorbeeld snel waarschuwingssignalen voor een dreigende burn-out bij hun medewerker op te pikken.

De versie voor de werknemer focust dan weer meer op connecties met collega’s, welzijn en ook of je wel voldoende pauze neemt.

No alt text provided for this image

Viva Learning

Viva Learning is de applicatie waarin werknemers alle relevante bronnen kunnen terugvinden om zelfstandig te gaan bijleren. Standaard is er een connectie met Microsoft Learn en LinkedIn Learning maar uiteraard kan je net zo goed een connectie maken met externe leerplatformen (LMS). Denk hierbij aan onder andere de digitale cursussen van Skillsoft die je via Viva Learning kan beschikbaar maken.

Viva Learning biedt bedrijven ook de mogelijkheid om hun eigen documentatie of lesmateriaal toe te voegen. Net na Micrsoft Ignite werd de volledige versie gelanceerd. Dus deze is nu volledig beschikbaar.

No alt text provided for this image

Viva Topics

Viva Topics tot slot, maakt gebruik van artificiële intelligentie om kennis en expertise binnen een organisatie aan medewerkers aan te bieden. Zo wordt data automatisch gerangschikt per klant, product of project en kan je zelf ook instaan voor de organisatie en onderverdeling in duidelijke categorieën.

Ook is er de mogelijkheid om verschillende documenten aan elkaar te linken. Dit moet werknemers helpen om heel snel de volledige context te zien begrijpen van een nieuw project of klant waarmee de persoon in kwestie niet bekend is. Er is trouwens ook hier de mogelijkheid om te integreren met derden (bv Salesforce).

No alt text provided for this image

Wil je meer informatie over Microsoft Viva in het algemeen, of wil je meer te weten komen over 1 specifieke applicatie binnen het Viva Platform? Stuur ons gerust een berichtje via dit kanaal, dan helpen we je graag verder.

Volg ons op LinkedIn om onze 36FiveDay tips niet te missen en leer elke week bij.