Future of work 09.11.2021

Microsoft Planner, Lists en Project, wat is het en waarom mis jij dit in jouw leven?

Microsoft biedt heel wat apps aan waarmee je je taken en projecten kan organiseren. Elke app die Microsoft aanbiedt heeft zijn eigen unieke kenmerken die jouw leven aangenamer kunnen maken bij het opsommen en behandelen van jouw taken of bij het coördineren van een project. We hebben reeds in een vorige blogpost aangegeven wat de verschillen zijn tussen Microsoft To Do, Planner en Taken in Teams. Maar ook de verschillen en voordelen van Microsoft To Do,  Planner en Lists. Vandaag krijg je van ons de kers op de taart en maak je kennis met Microsoft Project en haar tegenhangers Microsoft Planner en Lists. 

Alle kenmerken op een rij 

Microsoft Planner 

Microsoft Planner laat toe om jouw taken te organiseren die een onderdeel zijn van de grotere teaminspanningen. Je kan deze taken structureren op een Kanban-bord. De taken die hier worden toegevoegd kan je verdelen onder de leden van het planbord. Je ziet dus niet enkel jouw taken, maar ook de taken van de andere leden. Taken op het planbord zijn kaarten die kunnen worden geraadpleegd voor meer informatie. Optioneel kan je op de kaart van de taak verschillende zaken aanduiden. Zoals einddatum, labels, behandelaar, extra subtaken, enzovoort. Wanneer een taak toegewezen wordt aan jou, dan krijg je een automatische statusupdate in je mailbox en To Do.  

Microsoft Lists 

Microsoft Lists is een handige tool voor het opvolgen van informatie. Je maakt lijsten aan de hand van jouw informatie. Er is een integratie voorzien met de Microsoft Planner app. Er is een speciale lijst beschikbaar waar je taken kan toevoegen die aan jou zijn toegewezen vanuit Planner. De lijsten zijn interactief en je kan deze updaten samen met de andere leden die toegang hebben tot de lijst. 

Microsoft Project 

De project app van Microsoft is voor het beheren van complexere werkzaamheden waarbij een dynamische planning nodig is. Project gaat verder dan Planner en Lists, want je beheert de taken specifieker. Heeft je project een gedetailleerde planning nodig met sub- en afhankelijke taken, dan is Microsoft Project een handige tool voor jou. Het maakt daarboven niet uit hoe groot jouw team is voor jouw project want deze tool is ontworpen voor projectbeheer.  

Beheer werkinspanningen die een genuanceerdere planning vereisen. Denk maar aan een lange tijdsperiode met extra tijdsbestedingen, inspanningen, aanpassingen en uitbreidbaarheid. Hiervoor werd Project uitgerust met een Gantt chart weergave. De gedetailleerde inzichten geven je een overzicht van de status van jouw taken en een globaal en gedetailleerd beeld van de planning. 

Ontdek de verschillen 

Wat onderscheidt Planner van Lists en Project? 

Microsoft planner biedt een Kanban-bord waar je taken kan opsommen in verschillende buckets. Elke taak heeft een kaart waar je nog andere relevante informatie kan op aanduiden. Wanneer je Planner gebruikt, kan je jouw persoonlijke en teamtaken raadplegen, bewerken en toevoegen. Lists daarentegen heeft een andere lay-out dan Planner. Daarboven heeft Lists een integratie met Planner, waarbij taken vanuit Planner kunnen worden geplaatst in een lijst. 

Wat onderscheidt Lists van Planner en Project? 

Het focuspunt bij de Lists app is het organiseren en opvolgen van informatie, wat bij de andere 2 apps het bijhouden, organiseren en plannen van taken is. Taken in Lists blijven zichtbaar in de lijst, ook wanneer deze reeds voltooid zijn. De app biedt heel wat mogelijkheden om zaken aan te passen met gebruik van sjablonen, uitzichten, kleuren, en meer. Door de sorteringsopties is het zelfs mogelijk om de informatie te prioriteren. Dus wil je informatie samen met taken opsommen, bijhouden en organiseren, dan kies je voor Microsoft Lists.  

Wat onderscheidt project van Planner en Lists? 

Microsoft planner wordt gebruikt voor de meer complexe projecten die een dynamische en gedetailleerde planning nodig hebben. Project heeft kortom meer diepgang en is genuanceerder voor het opvolgen van je projecten, voornamelijk in het planningsgedeelte. Project heeft een uitgebreide functionaliteit om een tijdlijn voor taken in te delen (Gantt-chart). Bij de andere twee apps wordt planning niet visueel voorgesteld, maar kan je wel de begin- en einddatums instellen. 

Wil je graag starten met het gebruik van 1 van deze apps, maar ben je op zoek naar extra begeleiding? Neem dan een kijkje naar ons trainingsaanbod. 

Alles op een rij 

Wij geven graag nog een kort overzicht mee met de belangrijkste kenmerken van de verschillende apps.  

Planner app 

  • Planbord met taken 
  • Grafieken en statistieken opvragen over de status van taken 

Lists app 

  • Organiseren en opvolgen van informatie (evt. in teamverband) 
  • Lijstweergave van informatie met taken 

Project app 

  • Het beheren van complexere werkzaamheden waarvoor een dynamische planning nodig is 
  • Voor taken of projecten met een genuanceerde planning 
Wil je graag een korte schematische voorstelling van deze blog, dan kan je onze factsheet raadplegen met alle informatie op een rij. 
Factsheet When to use Planner Lists Project