36FiveDay 12.11.2021

Microsoft Ignite: Wat moeten we onthouden?

De tweede Microsoft Ignite conferentie van 2021 is achter de rug. Ook deze keer had Microsoft heel wat aan te kondigen, maar wat kan je nu best onthouden van dit laatste digitale event?

In maart vond er reeds een eerste Microsoft Ignite plaats, het evenement bij uitstek voor IT-professionals en ontwikkelaars. Afgelopen week werden we getrakteerd op een tweede editie. Aan nieuws was er alvast geen gebrek. Bij Microsoft hebben ze duidelijk niet stilgezeten, en van de pandemie een deugd gemaakt om sneller dan ooit te ontwikkelen en nieuwe functionaliteiten te lanceren. Al is wel duidelijk: Microsoft wil alomtegenwoordig zijn.

Nadruk op componenten en minder op apps

Het volstaat voor Microsoft niet meer om een veelvoud aan producten aan te bieden. Het is de bedoeling dat alles een facet is van een groter geheel. Dit begon reeds een tweetal jaar geleden met de introductie van Microsoft Fluid.

Fluid-technologie maakt het mogelijk om Microsoft-apps terug te brengen tot flexibele componenten. Deze kan je dan weer eenvoudig synchroniseren en delen over het gehele Microsoft ecosysteem. Een voorbeeld: Je kan een tabel invoegen binnen een mail via Outlook die de ontvangers rechtstreeks in Outlook kunnen bewerken. De data in die tabel zal vervolgens automatisch synchroniseren met het Excel bestand waaruit deze afkomstig is.

Gedaan met “context switching”

Dankzij deze Fluid-technologie lanceerde Microsoft deze week Microsoft Loop. De opvolger van Fluid. Loop is een soort van canvas waarin je samen met je collega’s volledig kan samenwerken met allerlei Fluid-componenten. Microsoft Loop kan je opdelen in 3 elementen. Loop Workspaces, Loop Pages en Loop Components.

  • Loop Components: Dit is het voormalige Fluid. Loop Components zijn bouwstenen van de gehele Loop ervaring. Ze bieden je de mogelijkheid om in agenda’s, lijsten, tabellen, maar ook data afkomstig uit Dynamics samen te werken zonder dat je daarvoor naar de app zelf moet. De data blijft steeds synchroniseren naar het bronbestand.
  • Loop Pages: Dit zijn de zogezegde werkdocumenten in Loop. De pages zijn een canvas waarop je bepaalde Loop-componenten kan plaatsen. Je kan er andere bestanden en data voorzien die met een project te maken hebben. Zo krijg je direct een compleet overzicht.
  • Loop Workspaces: Dit element kan je het best zien als een gedeelde ruimte die een overzicht biedt over wat er allemaal speelt binnen een specifiek project. Zo kan je data uit Word, Excel, Dynamics, enz, combineren, maar zie je alles in één oogopslag binnen Loop.

No alt text provided for this image

Uiteraard strekt dit alles verder dan Loop alleen. Deze componenten zullen binnen het volledige Microsoft ecosysteem beschikbaar zijn. En al zeker en vast in Teams. Dankzij de Loop-componenten kan je in Teams heel eenvoudig aanpassingen maken aan data zonder daarvoor steeds van app te wisselen. En dit is exact wat Microsoft wil bereiken, zoveel mogelijk gedaan krijgen vanuit Teams.

Vergaderen in 3D en verbeterde samenwerkingsmogelijkheden

Deze week werd ook duidelijk dat Microsoft nog veel verder wil gaan met zijn visie op vlak van de digitale werkvloer. Binnenkort kan je via Teams een 3D-avatar bouwen en vergaderen in een digitale versie van je kantoorgebouw.

Daarop aansluitend zal ook het werken in Teams met externe partners heel wat eenvoudiger gaan. Voor het samenwerken met externen zal je niet meer van Teams-omgeving moeten veranderen. Onder de noemer van Teams Connect zal je nu heel eenvoudig kanalen kunnen delen. Deze zal dan gewoon toegevoegd worden in je overzicht van teams en kanalen.

Beveiliging voor iedereen, dus ook de KMO

Wat we ook allemaal doen binnen het Microsoft ecosysteem, het allerbelangrijkste is nog steeds dat dit veilig verloopt. Waar Microsoft vroeger vooral naar partners keek hiervoor, is dit nu niet langer het geval. Intussen mag je ook Microsoft beschouwen als een volwaardige beveiligingsspecialist. De evolutie van Windows Defender naar Microsoft Defender: een uitgebreid pakket voor endpointbescherming + extra ATP tools kan de veiligheid in iedere onderneming opkrikken. Met de lancering van Defender for Business wordt de beveiligingsoplossing voor grote multinationals ook naar de KMO’s gebracht.

Geen grote verrassingen

Ondanks het feit dat dit alweer een heel interessante Ignite is geweest, was het zeker niet de meest verrassende. De focus op componenten en een nog betere samenwerking binnen het Microsoft ecosysteem zorgt voor een enorme meerwaarde aan iedereen die ervoor kiest om mee te gaan in het verhaal.

Wil je graag meer informatie over bovenstaande oplijsting, of ben je op zoek naar hulp voor de optimalisatie van je moderne werkplek? Neem gerust even contact op met ons, we helpen je graag verder.

Volg ons op LinkedIn om onze 36FiveDay tips niet te missen en leer elke week bij.